Skip to content

Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Низом активности ученици ОШ „Степа Степановић“ обележили су Међународни дан борбе против вршњачког насиља под називом „Дан розе мајица“.
Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се сваке последње среде месеца фебруара у многим земљама света. Прихваћен је 2007. године, након догађаја у једној канадској провинцији, где је ученик једне школе дошао обучен у розе мајицу. Група вршњака починила је брутално насиље над њим, не знајући да је дечак тим чином подржао своју тешко оболелу мајку од карцинома. Сутрадан су сви његови другови обукли розе мајице у знак подршке и као симбол борбе против вршњачког насиља. Тиме је розе мајица постала заштитни знак, као и подршка сваком детету које доживи насиље.

Циљ обележавања „Дана розе мајица“ је подизање свести ученика о проблему вршњачког насиља  и указивање на значај толеранције, емпатије, поштовање права и различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.

Ученици наше школе су  обележили овај дан различитим активностима у виду ношења розе мајица, радионица, презентација и паноа са порукама против насиља.

Насиље, било којег облика, нема оправдање и као такво нема место у друштву, па тако ни у нашој школи. Заједно смо поручили да желимо школу без насиља и послали снажну поруку – СТОП НАСИЉУ!