Штампа

Историјат

Posted in ИСТОРИЈАТ

·        

           Основна школа ''Степа Степановић'' налази се у селу Горња Горевница, које припада општини Чачак од кога је удаљено седам и по километара. Са радом је почела у септембру 1919.године. У овом селу се налази једна од најстаријих школских грађевина која датира из 1842.године ,данас у власништву наше школе.  Први учитељ у школи био је свештеник Алекса Поповић, и према речима савременика, формирана су само два одељења. Године 1930. због недостатка простора,наставних средстава и кадра, у школу је кренуло 190 од укупно 270 пријављених ђака. Због повећања броја ученика била је неопходна изградња веће зграде. Нова зграда са четири учионице отворена је за ђаке школске 1934/1935. године, при чему је од првог до четвртог разреда било укупно 204 ученика.

   Године 1950. школа у Горњој Горевници је прерасла у осмогодишњу, а наставу у петом разреду изводили су постојећи учитељи од првог до четвртог разреда. Име славног војводе Степе Степановића, школа са поносом носи од 1960.године и од тада сваке године слави његов рођендан , 11.март као Дан школе. Ове, 2006. године, прослављен је свечано значајан јубилеј - 150 година од његовог рођења.

   Највећи број ђака у школи је био 1964.године, када је у млађим разредима било четири одељења у којима је учио 151 ученик, док је у старијим разредима у девет одељења било 297 ученика.

  Данас, школа броји 244 ученика, у матичној осморазредној школи и три издвојена четвороразредна одељења у селима Вранићи, Миоковци и Милићевци. Издвојена одељења се налазе у саставу школе од 1965.године, а при школи постоји и предшколска установа .

   Школа је   адекватно опремљена , располаже са 22 учионице и 5 кабинета у којима је опремљеност наставним средствима око 80%. Од 1952. године формирана је школска библиотека ,која је захваљујући донацијама мештана обновљена и опремљена 1994.године. Деци се нуде разноврсни изборни предмети и могућност учења три језика - руског , енглеског и немачког који је уведен као основни језик од 2005.године. Школско двориште и   све школске просторије пружају осећај удобности и пријатну атмосферу за рад, што је резултат заједничке активности колектива и ученика.

Године 1981. саграђена је и комплетно опремљена   фискултурна сала , школски услови за рад побољшани су   у протекле две године увођењем санитарног чвора и централног грејања.

Први наставници почели су да раде у школи 1952.године и   од тада је   увек заступљен одговарајући стручни кадар   особља који се сваке године побољшава и подмлађује. Наставници су укључени у различите облике усавршавања и показују добре резултате у раду и односу са децом. Ученици наше школе се редовно пласирају међу прва три места на такмичењима из историје, српског језика и физичког васпитања. У последњих десет година, два наставника су добила престижно признање , ''Најдражи учитељ'' , Будимир Пауновић и Станица Танасковић.

Дечји радови освајали су награде на литерарним, ликовним и другим конкурсима .Ликовни рад нашег ученика је заштитни знак канцеларије Еколошке службе СО Чачак. Прилику да се истакну имају и   путем школског листа ''Ђачке искре'' који излази редовно од 1999.године када је прослављено осамдесет година од оснивања школе. Исте године изашла је и   обимна монографија која прати не само школу, већ и крај у коме се она налази.

Сарађујемо и објављујемо сарадничке прилоге са локалним листом ''Чачански глас'' и локалним телевизијама на којима смо учествовали примећеном креативном презентацијом школе кроз емисију ''Пет плус''.

Захваљујући добро осмишљеним пројектима Школског развојног плана,     школа је добила средства за реализацију еколошког пројекта ''Зелена учионица за лепо време и лепе теме''   чији је циљ да се обогати наставни и ваннаставни живот   школе.

   Основна школа ''Степа Степановић'' је установа богате педагошке традиције што показује и велики број ученика који је стекао високо образовање или се истакао у неким другим видовима јавног живота. Неки од њих данас су истакнути лекари(др Бранислав Миловановић), професори (др Милорад Благојевић), адвокати и научни радници, а међу   њима су и   карикатуриста ,   Предраг   Кораксић   - Corax, глумица – Драга Ћирић , сликар - Радош Стевановић.